6 Şubat 2012 Pazartesi

KARNIYARIK

İlk karnıyarık denemem... Anneminkisi gibi oldu mu vallahi oldu =) Patlıcanı çok seven eşim için bir karnıyarık denemesi yapmayı bir süredir düşünüyordum ve ilk zaman bolluğunda yapıverdim.Yapıverdim dediğime bakmayın beni baya oyaladı ve karnıyarık pişirmenin en zor kısmı ise kesinlikle çatır çutur patlayan patlıcanları kızartmaktı.Yağın sıçramasını engelleyecek çok bir şey yok sanırım en güzeli kızartma tavasının üzerini gazete kağıdı ile kapatarak kızartmak bana göre.Kapak ile kapatıldığında iyice buhar oluşumu arttığı için sıçrama had safhaya ulaşıyor gazetede ise özellikle ufaktan da tava ile gazete arasında biraz boşluk bırakırsanız nem oluşumu o kadar olmuyor etrafta o kadar batmıyor =) İşte benim karnıyarık tarifim...


Malzemeler:

İçi İçin:
  • 250 gr. kıyma
  • 6 adet orta boy patlıcan
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
Üzeri için:
  • 2 adet domates
  • 6 adet küçük boy sivri biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
Kızartmak için:
  • Sıvı yağ
Yapılışı: Öncelikle patlıcanlarımızı alacalı olarak soyalım ve patlıcanlarımızı acısının gitmesi için tuzlu suyun içinde bekletelim.Patlıcanlarımız suda beklerken içimizi hazırlayalım.Bunun için iç malzemelerinde verdiğim ölçülere uyarak önce sıvı yağda kıymamızı 2-3 dk. kadar kavuralım.Arkasından küçük doğranmış soğanımızı ve sarımsağımızı da ekleyerek 2-3 dk daha kavuralım ve salçamızı ve kabukları soyulup küp küp doğranmış domateslerimizi de ekleyerek kıymamızı pişirelim.Zaten domatesler suyunu bırakıp tekrar çekene kadar yani yaklaşık 7-8 dk. sonra kıymalarımız kavrulmuş olacaktır.Kıymamızı ocaktan indirmeden hemen önce ince doğranmış maydanozlarımızı ekleyelim ve 1 dakika şöyle bir kavuralım ve ocağımızın altını kapatalım.

Tuzlu suda en az 20 dakika beklettiğimiz patlıcanların suyunu bir güzel elimizle sıkalım ve havlu kağıt ile iyice kurulayalım.Yeterince sıvı yağ eklediğimiz tavamızda patlıcanların bütün yüzleri kızarana kadar kızartalım ve kızaran patlıcanları fazla yağını atması için kağıt havlunun üzerine alalım.

Daha sonra içi koyacağımız yeri boydan yaralım fakat bıçağın arka tarafı delmesine izin vermeyelim ve patlıcanların boydan çizdiğimiz kısmını bir kaşık yardımı ile iyice açalım ve patlıcanların içini hazırladığımız iç ile iyice dolduralım.Üzerini 1 adet domatesi dilimleyerek  ve 6 küçük sivri biberi tüm koyarak süsleyip fırın tepsimize ya da yayvan bir tencereye alalım.

Bir kasede 1 adet kabuklarını soyarak küp küp doğradığımız domatesimizi 1 yemek kaşığı salça, 1,5 su bardağı sıcak su ve tuz ile karıştırıp tepsimizin kenarından patlıcanların üzerine gelmeyecek şekilde dökelim ve fırında 160 derecede en az 20 dk. pişirelim.Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder